четвъртък, 19 май 2016 г.

По-добре ли е с образование от чужбина?

Този въпрос ми задаваха след форума, който се проведе преди Коледа. Интерес към него определено имаше – доста познати, които нямаха възможност да отидат разпитваха как е минало и дали съм доволен. Аз бях, но имаше много, които не бяха. Не заради отганизацията, формата или самите фирми, а заради това, че на горния въпрос не може да се отговори еднозначно.

За мен форумът мина добре, защото получих точно това, за което отидох – впечатления, контакти, сверяване на часовника. Получих кариерийна консултация от Aims, с които си говорихме за конкретни цифри в бранша ми. Говорих с Мрежата на Бизнес Ангелите и си изясних начина им на работа. Мисля да пробвам да получа финансиране от там за някои мои идеи. Свързах се с няколко фирми, които имаха конкретни позиции за мен, като Adastra,Viscomp и Stenik Group. При всички от изброените бих имал възможност да започна работа в Германия и после да се прехвърля тук. На едната дори офиса им е в Пловдив, което е супер. Получих контакт в PWC за едно интервю, което искам да им взема. Говорих си с различни HR фирми за възможностите, както и с доста от другите посетители за това, което са очаквали и каква работа търсят.
Основния проблем на разочарованите беше това, за което писах още преди събитието – фирмите не знаят какво да представят и как да ни спечелят. За посетителите заинтересовани от финансовия сектор например беше невъзможно да получат по-подробна информация за това, какви биха били отговорностите им в дадена компания. Предимно имаше IT фирми, а тук там се виждаха такива за финанси и консултантски услуги. За мен лично това бе добре, но много търсят друго.
Дискусиите не помогнаха много на скептиците, защото на няколко пъти лектори казаха, че не препоръчват връщане сега. Повече бяха обаче ония, които изтъкваха, че точно сега е момента, че има много какво да се направи в България и че тя има нужда от нас. Особено ми харесаха разговорите на Валери Петров, Иван Василев, Ян Скварил и Ерик Слоутън. Може да ги видите на запис.
И така – по-добре ли е да имаш чуждестранно образование, ако искаш да работиш в България? Да, по-добре е, защото си научил повече, имаш практика, знаеш езици, видял си свят, лесно общуваш в международна среда, донасяш чужд опит и пристигаш с добри препоръки. Не, защото очакванията ти към работата и бизнес средата са твърде високи. Организацията на работата в повечето фирми тук е под всякаква критика и то не защото хората ги мързи, а защото планирането куца и ефективността го показва ясно. От гледна точка на заплатата мисля, че всички са наясно, че в България ще е доста по-ниска от Германия, Англия или щатите. Надеждата обаче ни е, че гореизброените предимства ще натежат в правилната посока.
В края на форума имаше дискусия за/против връщането, в която участвах. Споменаха се парите и работата, но основно говорехме за живота тук и там. Който е решил да се връща, а такива има много, иска да го направи поради една единствена причина – живее му се в България и то въпреки всички отрицателни примери, които ви идват сега наум. Всеки си има нещо конкретно, което предпочита тук, а не понася там. На много просто им е писнало отношението като към чужд. Тръгвайки обратно обаче много сякаш правят грешката да надценяват себе си и пазара на труда тук. България си я знаем каква е, а въобще не е вярно, че фирмите ще ни посрещнат с отворени обятия, само защото сме завършили „там“. Това очакване се поражда от почти сервилното отношение на HR фирмите в чужбина, както и презумцията, че специалисти в България не стигат и гладът за кадри е голям.
Това смятам, че е причината да има разочаровани на този форум. Повечето, които срещнах там обаче им хареса. Не бяха доволни в смисъл, че са си намерили работа, а оценяваха събраните впечатления и погледа над възможностите тук. В известен смисъл този форум внесе нотка реализъм и избистряне на плановете на доста наши сънародници да се върнат. Това бе целта му и смятам, че тя беше изпълнена.

Източник:
http://yurukov.net/blog/2010/po-dobre-li-e-s-obrazovanie-v-chujbina/

Няма коментари:

Публикуване на коментар