четвъртък, 19 май 2016 г.

Разходи за живот

Разходите за живот зависят от това къде си избирате да живеете и да учите във Великобритания. Струва доста повече да живееш в Лондон и югоизточната част на Англия, отколкото другаде. Учебната Ви институция или ние ще можем да Ви дадем повече информация за разходите Ви за живот, но може да очаквате нещо между £5000 и £10 000 годишно.

Може също да разпитате институцията Ви или да се посъветвате с нас за стипендии, които са подходящи за Вас. Такива стипендии ще Ви помогнат да плащате част от таксата си или ще покриват някои от разходите Ви за живеене. Има различни видове стипендии – за отличия, за чуждестранни ученици и др.
Разходите за наем изключително зависят от това къде живеете.  Ако си делите частна къща може да е по-евтино, но ще трябва да плащате и сметките заедно с наема. Ако си наемете една стая в Лондон ще е значително по-скъпо отколкото по другите части на Великобритания.
Имайте предвид, че повечето хазаини ще очакват депозит предварително (обикново равен на 4 или 6 седмици от наема Ви), който ще Ви върнат чак на края на престоя Ви, ако няма някакви проблеми с имота.
Цените на общежитията нормално включват всичко – осветление, парно, вода, както и телефон и интернет.
Освен наем,  ще трябва да плащате и за седмичния си пазар, за храна и други домашни потреби. Ако цената на апартамента е ‘exclusive of bills’, тогава ще трябва да заделите пари и за газ, електричество и вода.
Други възможни разходи – Ако живеете с други, които не са студенти, ще трябва да плащате и Council Tax. Това са общински разходи като полиция, пожарникари, събиране на боклука, улично осветление и др.
Ако имате телевизор в къщи, трябва да плащате TV License Fee.  Дори и да гледате програми на компютъра си или телефона си, ако те са на живо също трябва да плащате лиценз. Цената му е £145.50 годишно и засега няма планове да се променя до 2016-2017.Общежитията нормално имат платен лиценз за общите части, но трябва да плащате индивидуален, ако имате телевизор в стаята си.
Едно от големите предимства на това да си ученик във Великобритания е, че има безброй места, на които ползвате намаление. ‚Student Union‘ в институцията Ви ще организира различни събития или пътувания, които няма да ви струват почти нищо. В квартала около институцията Ви също почти винаги има кина, ресторанти, барове и театри, които предлагат ученически намаления. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар